Fontos tudnivaló: Tisztelt vásárlók, a megrendelésben csak azokat az adatokat írják be, amelyeket a számlán szeretnének feltüntetni. A számla kiállítását követően a számla módosítására nincs lehetőség. Rossz adat megadása esetén csak a rendelés feldolgozása státuszában javítható!!!! Köszönjük. Tekintettel a nagyszámú megrendelésre, amelyet Ön helyett dolgozunk fel, kérjük, ne vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon. A telefonszám nem szolgál tájékoztatásra a megrendelések állapotáról és feldolgozásáról. Csak vészhelyzet esetén hívjon. A gumisuperke@gmail.com e-mail címre történő elküldést követően minden kérdésére szívesen válaszolunk. Köszönjük és nagyra értékeljük a gumiok.hu csapatát.

Mi a DOT szám jelentése?

DOT szám jelentése, avagy meddig jó a gumi?

Az abroncsvásárlók körében egyre elterjedtebb, hogy ellenőrizzék a DOT számot. Emögött leggyakrabban ez áll, hogy a DOT szám olyan hasznos információt tartalmaz, ami a gumiabroncs állapotáról árulkodik. De mi a számsor jelentése, és mit mond el az autógumiról? Emellett mi az autógumi tárolás megfelelő módja?

DOT szám = gyártás ideje

A négyjegyű szám tulajdonképpen az abroncs gyártásának idejét jelöli. Az első két számjegy a gyártás hetét, az utolsó két számjegy pedig a gyártás évét. Tehát ha egy abroncson 2622 DOT szám szerepel, az az abroncs a 2022-es év 26. hetében (június 27. – július 3.) készült.

 

2

Mikor figyeljek a DOT számra?

A DOT számot érdemes minden esetben ellenőrizni, azonban különösen akkor, ha használt gumit veszünk. Egy tíz éves gumi tapadása már megkérdőjelezhető, akkor is ha látszatra tökéletes állapotban van.

Azért le kell szögeznünk: a gumiabroncs nem egy romlandó termék, sokkal inkább tartós. Azonban nem mindegy, hogy egyéves vagy nyolcéves abroncsokat kapunk ahhoz a kocsihoz, amit megvásárolunk. A gyártás során az adalékanyagoknak köszönhetően a gumiabroncs gyártást 5 évvel követően is megőrzik eredeti állapotukat, és további öt évig használhatók.

Hány éves a gumim akkor?

A gumiabroncs DOT száma nem jelöli azt, hogy a gumit hány évig használták. Ahogy említettük, a gyártást követő 5 évben tökéletes állapotban tárolható. Ha az elfekvőben lévő téli gumikat az 5. évben szereljük fel az autónkra, és három évet használjuk, az abroncsok a 8. évükben is csak háromévesek lesznek.

Felesleges arra hajtani, hogy minél „későbbi” DOT számmal rendelkező abroncsot vásároljunk. A legtöbb vásárló az egy-két éves gumiabroncsokat találja a legoptimálisabb választásnak. Párhetes gumit aligha lehet találni, ugyanis a gyártás gyakran jóval a szezon előtt megkezdődik. A ritkább típusú abroncsok (amik miatt újra be kellene szezon közben kalibrálni a gyártósort) gyakran egy-két évvel előbb is elkészülnek. Nem kell aggódnunk. A gyártástól számítva 3 évig még frissen gyártott, 5 évig pedig új gumiról beszélhetünk.

Mire figyeljek az autógumi tárolása során?

Az autógumi tárolás első szabálya: mielőtt elrakjuk őket, tisztítsuk meg őket a lehető legalaposabban. A felnire szerelt gumikat fektetve (4 darabos oszlopokban), a felniről leszerelt gumikat pedig állítva tároljuk.

Minden évszakban a felni nélküli gumiabroncsokat 90 fokban forgassuk meg! Így biztosítjuk, hogy egyenlő terhelés éri őket, és nem deformálódnak. Emellett figyeljünk a helyiség megfelelő hőmérsékletére is, ami -5 és 20°C között van. Mint minden más is, a napfénytől elzárva, és száraz helyen tárolandók.

Abroncsok DOT szám garanciával

Ha nem akarsz kockáztatni, és biztosra mennél az abroncsvásárlással, van egy jó hírünk. Ugyanis DOT szám garanciát vállalunk minden általunk forgalmazott gumiabroncsra. Ez azt jelenti, hogy minden vásárolt abroncs az elmúlt 2 évben került legyártásra. Semmi régi darab. Persze ha valaki regi mintat rendel ott ez a garancia logikusan elmarad.