Fontos tudnivaló: Tisztelt vásárlók, a megrendelésben csak azokat az adatokat írják be, amelyeket a számlán szeretnének feltüntetni. A számla kiállítását követően a számla módosítására nincs lehetőség. Rossz adat megadása esetén csak a rendelés feldolgozása státuszában javítható!!!! Köszönjük. Tekintettel a nagyszámú megrendelésre, amelyet Ön helyett dolgozunk fel, kérjük, ne vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon. A telefonszám nem szolgál tájékoztatásra a megrendelések állapotáról és feldolgozásáról. Csak vészhelyzet esetén hívjon. A gumisuperke@gmail.com e-mail címre történő elküldést követően minden kérdésére szívesen válaszolunk. Köszönjük és nagyra értékeljük a gumiok.hu csapatát.

Téli gumi jelölése (M+S és 3PMSDF) – rövid összefoglaló.

M+S és 3PMSF? Amit tudnod kell a téli gumi jelöléséről.

A tél közeledtével véget ér a nyári gumik időszaka, és a szervizekben is megszaporodnak a cserék. Ha kopott már a téli garnitúra, akkor itt az ideje egy újba befektetni. De mi az, amit tudni kell a téli gumi jelöléséről? Mire figyeljünk, ha új abroncsokat akarunk vásárolni a téli időszakra? És hány foktól kell egyáltalán a téli gumi?

1

 

Mikortól kell téli gumi?

Nem véletlenül kell gumit cserélnünk. Ugyanis a tél és a nyár körülményei között teljesen más időjárási szempontoknak kell helyt állniuk az abroncsoknak. Nyáron több a vizes, száraz, és forró aszfaltfelület, télen pedig a fagyos, csúszós és kásás úton kell bizonyítani. A nyári gumik lecserélését nem érdemes halogatni.

Általános szabály, hogy ha az átlaghőmérséklet 7°C alá csökken, akkor jön el a nyári gumi cseréjének ideje. Ez az a hőmérséklet, amikor már a gumik szerkezete megkeményedik, és kevésbé képesek tapadást biztosítani. Ehhez viszont nem kell figyelni a higanyszálat naponta. Ha eljönnek a hajnali mínuszok, talajmenti fagyok, köd és fagyott pára időszaka, akkor itt az idő, ne késlekedj. Hazánkban legtöbbször október-november táján köszönt be ez az idő.

Mit jelent a téli gumi jelölése?

Az abroncsokon különböző jelölések vannak, amiket saját magunk is értelmezhetünk a következő rövid ismertető segítségével. Leggyakrabban a „3PMSF” és az „M+S” szerepel rajtuk.

3PMSF (alpesi) téli gumi jelölés

Ez a jelölés a leghatékonyabb téli abroncsok egyik ismérve. A 3PMSF jelentése 3 peaks mountain snowflake, azaz „három hegycsúcs és hópehely.” Legtöbbször együtt jár egy szimbólummal, egy három csúccsal rendelkező hegyben elhelyezett hópehellyel. Ezek az abroncsok megbízható teljesítményt nyújtanak a legzordabb téli időjárásban is.

M+S téli gumi jelölés

A M+S jelölés Mud and Snow szavakat takarja magában, azaz magyarul „sár és hó.” Ezek az abroncsok legjobban a latyakos, havas, csúszós felületeken teljesítenek jobban a nyári társaikkal szemben. Ne tévesszük össze az alpesi jelzéssel, amik kifejezetten téli környezeti hatásokra vannak kifejlesztve.

A M+S jelölés nem kifejezetten téli gumi, de hó- és sártűrő. A legtöbb terepjáró, SUV kerekeinek oldalán megtalálható, mivel azok sokszor négyévszakos gumival vannak felszerelve. A legbiztosabb azonban, ha télen is a járművünk kerekein „hópehely a hegyen” a téli gumi jelölése.

Melyiket válasszam, ha „igazi” téli gumit akarok?

Összefoglalásként, a klasszikus biológiaóráról ismert mondóka hasonlatát hozzuk: minden téli gumi M+S, de nem minden M+S jelölésű gumi téli gumi. A 3PMSF jelölés a megfelelő választás, ha biztosra akarunk menni. Mielőtt átlépünk a határon, győződjünk meg, hogy az adott időszakban milyen gumira van szükségünk, és a mostani gumink megfelel-e az ottani szabályoknak.   

Nálunk megtalálod a legkiválóbb alpesi téli gumikat, ahogy a M+S jelölésű négyévszakosakat is. Az abroncsokra DOT szám garancia vonatkozik, és huszonnégy órán belül postázzuk őket.